Medicijnen bij diabetes type 2

Op dit moment hebben 1,1 miljoen mensen in Nederland diabetes type 2. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die een grote kans hebben in de toekomst deze ziekte te krijgen. Men spreekt over een diabetescrisis. Van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2.

Medicijn
Metformine

Bekend onder de naam/namen
metformine (Glucient®)

Werking
Remt de glucoseproductie in de lever. Stimuleert de glucoseopname uit het bloed doordat cellen in je lichaam gevoeliger worden voor de insuline die je alvleesklier maakt. Remt de eetlust.

Wist je dit?
Metformine is het 1e keus middel bij de behandeling van diabetes type 2. Het is effectief, veilig en niet duur.

Medicijn
Sulfonylureumderiaat (SU)

Bekend onder de naam/namen
gliclazide,
glimepiride,
tolbutamide

Werking
Stimuleert de alvleesklier om meer insuline af te geven.

Wist je dit?
De belangrijkste bijwerking van een SU is, net als bij insuline, een te lage bloedsuiker. Zorg ervoor dat je de symptomen herkent en weet wat je dan moet doen.

Medicijn
Insuline

Bekend onder de naam/namen
insuline

Werking
Zorgt ervoor dat de cellen in je lichaam glucose opnemen vanuit het bloed. Hierdoor daalt je bloedglucose.

Wist je dit?
Insuline is 103 jaar geleden ontdekt. Het is een hormoon dat ons lichaam maakt. Deze ontdekking was een doorbraak in de behandeling van diabetes!

Medicijn
DPP4-remmer

Bekend onder de naam/namen
linagliptine (Trajenta®),
saxagliptine (Onglyza®),
sitagliptine (Januvia®),
vildagliptine (Galvus®)

Werking
Zorgt ervoor dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd hoger wordt en dat het lichaam minder glucose aanmaakt.

Wist je dit?
DPP4 staat voor dipeptidylpeptidase. Dat is een enzym in onze darmen.

Medicijn
GLP1-agonist

Bekend onder de naam/namen
dulaglutide (Trulicity®),
liraglutide (Victoza®/Saxenda®),
lixisenatide (Lyxumia®),
semaglutide (Ozempic®/Rebelsus®/Wegovy®)

Werking
Zorgt ervoor dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd hoger wordt en dat het lichaam minder glucose aanmaakt. Zorgt ervoor dat het lichaam minder glucose opneemt vanuit de voeding. Daarnaast zorgt het voor een sneller vol gevoel en minder zin in eten.

Wist je dit?
Wordt niet alleen bij diabetes gebruikt, maar ook bij obesitas. Bekende mensen, die niet eens zo dik waren, zorgden voor een run op deze medicijnen.

Medicijn
SGLT2-remmer

Bekend onder de naam/namen
canagliflozine (Invokana®),
dapagliflozine (Forxiga®),
empagliflozine (Jardiance®),
ertugliflozine (Steglatro®)

Werking
Remt het eiwit SGLT2 in de nieren. Hierdoor komt er meer glucose in de urine. Dit plas je uit en de bloedglucose daalt.

Wist je dit?
Wordt niet alleen bij diabetes gebruikt, maar ook bij chronische nierschade en bij hartfalen.

Waarom deze diabetescrisis?

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven diabetes type 2 krijgen. Je medische situatie, leeftijd en erfelijkheid spelen hierbij een rol. Een andere factor die een grote rol speelt bij de ontwikkeling van diabetes type 2 is een ongezonde leefstijl. Slechte voeding, roken, te weinig beweging, overgewicht en stress hebben invloed.

Je erfelijkheid en leeftijd kan je niet veranderen, maar je leefstijl wel! Door gezond te leven en goed voor jezelf te zorgen, beperk je de kans op diabetes type 2.

De behandeling van diabetes type 2

Diabetes type 2 wordt normaal gesproken behandeld
met leefstijladviezen en de volgende medicijnen: eerst
metformine, dan een middel uit de groep sulfony-lureumderivaten zoals gliclazide en uiteindelijk insuline.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer nieuwe medicijnen voor diabetes type 2 op de markt gekomen. De nieuwste groepen diabetesmedicijnen zijn: DPP4-remmers, GLP1-agonisten en SGLT2-remmers. Hun plaats in de behandeling wordt beschreven in de diabetes type 2 richtlijnen voor artsen. In deze richtlijn staat de volgorde van behandelingen en wanneer er een andere behandeling nodig is. Op dit moment staan deze nieuwe medicijnen al wel in de richtlijn, maar alleen nog voor specifieke situaties en niet als standaard behandeling.

Deze richtlijnen worden om de zoveel jaar aangepast, als er weer nieuwe onderzoeksresultaten bekend zijn. Dan zal blijken of deze middelen een grotere of misschien juist een kleinere rol verdienen als behandelmogelijkheid. Een behandeling heeft een grote rol als het als een van de eerste opties is.

Medicijninformatie in de Service Apotheek-app

In de Service Apotheek-app vind je alle relevante informatie over jouw medicijnen. Je ziet de naam en een afbeelding van het doosje en je vindt er alle belangrijke informatie die ook in de bijsluiter staat. Zo heb je deze gegevens op 1 plek en altijd bij je; handig!

Minderen met medicijnen?

Gelukkig zijn er medicijnen om diabetes mee te behandelen. Maar daarnaast blijft een gezonde leefstijl van groot belang, juist met diabetes type 2! Want wanneer je diabetes hebt, heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is daarom extra belangrijk gezond te leven zodat je kans op hart- en vaatziekten niet nog hoger wordt. Dus: Rook je? Probeer te stoppen. Eet gezond, beweeg voldoende en houd ook je bloeddruk in de gaten. Lukt het zelf niet? Vraag je arts of apotheker wie je hierbij kan helpen.

Gebruik je meer medicijnen? Vraag eens een medicatiebeoordeling aan, dat kan ook nuttig zijn wanneer je gaat starten met afvallen. Sommige medicijnen hebben gewichtstoename als bijwerking. Of zorgen dat bewegen lastiger is. Apotheker kan hier advies over geven. Hier loop je samen met je apotheker al je medicijnen langs en kijk je of er nog veranderingen zijn in je situatie en of er ook aanpassingen mogelijk zijn zoals een andere dosis, een andere manier van gebruik, stoppen met medicijnen of een ander innameschema. Het hangt af van jouw zorgverzekering of dit gesprek wordt vergoed. Dit kun je van te voren bespreken met jouw apotheker.

 

TIP:

Duidelijke uitleg over behandelingen
vind je op www.diabetes.nl/behandeling

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn