Oproep: Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek bij depressie en vermoeidheid

We spreken coördinator en onderzoeker Joël Zwiep over het onderzoek InflaMED van de Amsterdam UMC. Samen met zijn collega-onderzoekers zoekt hij deelnemers die willen helpen om de behandelmogelijkheden bij depressie te verbeteren. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door de Hersenstichting. Vanuit Service Apotheek geven we graag een podium aan dit onderzoek, omdat het bijdraagt aan inzicht en het beter behandelen van meer dan 350.000 mensen in Nederland!

Wie kunnen er deelnemen aan jullie onderzoek?

“We zoeken mensen tussen 18 en 65 jaar die in behandeling zijn voor depressie en die klachten hebben die vooral met energie te maken hebben: grotere eetlust, aankomen in gewicht, extreme vermoeidheid, veel slapen en/of een zwaar gevoel in armen en benen. Hogere BMI (Body Mass Index) en cholesterol kunnen ook meespelen.”

Wat onderzoeken jullie met InflaMed?

“We weten uit (ander) onderzoek dat ongeveer 30% van de mensen met depressie, ook licht verhoogde ontstekingswaarden hebben in het bloed. Normaal gesproken krijg je deze waarden als je immuunsysteem het gevecht aan gaat met ziekten, virussen of bacteriën in je lichaam. We zien nu dat het afweersysteem ook aan het werk kan gaan bij 1 van de 3 mensen met depressie-klachten. Deze groep heeft dan last van lage energie, hoge eetlust, veel slaap en hoge vermoeidheid. Deze mensen hebben ook vaker metabool syndroom, dat is een verzameling van risicofactoren voor diabetes type 2 en hart- en vaataandoeningen aandoeningen. Dit noemen we immuno-metabole depressie. We onderzoeken nu of bij deze groep mensen het helpt om een aanvullende behandeling met ontstekingsremmers te geven. Als het inderdaad helpt, dan kan het voor deze mensen een wereld van verschil maken! Dat maakt me trots, maar ook een beetje ongeduldig: hoe eerder we voldoende deelnemers hebben hoe beter!”

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

“Mensen die zich aanmelden krijgen een uitleg en er wordt gekeken of ze geschikt zijn voor het onderzoek of er inderdaad verhoogde ontstekingswaarden zijn. De groep met immuno-metabole depressie krijgt 12 weken lang een onstekingsremmer (celecoxib) of een placebo, naast hun reguliere depressie behandeling. Op deze manier kunnen we goed kijken of de ontstekingsremmer werkt bij deze groep. We interviewen je op 4 momenten in Amsterdam, we doen dan ook bloedonderzoek en we meten het een en ander. Dat kost ongeveer 2 uur per keer. Als deelnemer aan het onderzoek weet je niet of je een placebo krijgt of een medicijn.”

“Heb je interesse, of wil je meer lezen over het onderzoek voor jezelf of voor een ander? Kijk dan op www.immunometaboledepressie.nl/onderzoek

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn