Sandra Ysbrandy is tv-kok en voedingsdeskundige. Ze was de vaste kok bij het tv-programma ‘Het Familiediner’. Ook werkte ze voor programma’s zoals Life4You, Tijd voor Max en Eigen Huis & Tuin. In 2021 deed zij mee aan Expeditie Robinson. Daarnaast was zij ook betrokken bij de opzet van het leefstijlprogramma ‘Keer Diabetes2 Om’.
Sandra: “Koken is altijd mijn grote passie geweest. Maar dat ik daar later mijn beroep van zou maken, dat had ik nooit gedacht! Nadat ik 14 jaar voor een bank had gewerkt, besloot ik iets heel anders met mijn leven te gaan doen. Ik ben toen gestart met de koksopleiding. Dat was ontzettend leuk! Je leert de basis en verschillende technieken van koken. Ook leer je goed smaken herkennen. Daarnaast is het ook een creatief vak. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je ook eigen gerechten kunt gaan maken.
In het laatste jaar van de opleiding was ik vooral bezig met cateren. Ik kwam dan vaak laat thuis. Dat is lastig te combineren met een gezin. Via de opleiding hoorde ik toen dat de vaste kok van het televisieprogramma ‘Het Familiediner’ ging stoppen. Ze waren op zoek naar een nieuwe kok. Ik heb meegedaan aan een screentest en werd aangenomen. Zo werd ik tv-kok.
In de loop van de jaren ben ik me steeds meer gaan interesseren hoe je door het eten van goede voeding gezond en vitaal kunt blijven. Ik zag op sociale media veel verschillende berichten voorbijkomen. Maar vond het lastig om erachter te komen wat wel en niet waar was. Daarom ben ik verschillende voedingsopleidingen gaan volgen, waaronder de opleiding Natuurvoeding en de Oersterk Coachopleiding voor het beter kunnen begeleiden van mensen. Daar heb ik veel van geleerd.
Veel mensen denken dat gezond koken minder lekker is of veel tijd kost, maar het kan ook makkelijk en lekker! Mijn gouden tip? Zorg voor verschillende groenten op je bord, niet alleen bij de avondmaaltijd maar ook bij de lunch of als tussendoortje. Dat kan heel makkelijk door bijvoorbeeld bij de lunch een omelet met groente te eten of een zelfgemaakte soep. Of neem wat tomaatjes bij je boterham met kaas. Zorg ervoor dat je bord bij de avondmaaltijd voor de helft uit groente bestaat.
Mensen die beter zijn gaan eten, vertellen me vaak dat ze veel meer energie hebben. Dat heeft andere positieve gevolgen. Ze gaan meer bewegen, vaker naar buiten en slapen daardoor ook weer beter.
“Zorg voor verschillende groenten op je bord, ook bij de lunch of als tussendoortje.”
Een aantal jaar geleden heb ik mensen met diabetes type 2 geholpen die meededen aan het leefstijlprogramma ‘Keer Diabetes2 Om’. De deelnemers van het leefstijlprogramma gingen onder begeleiding 6 maanden aan de slag, onder andere met hun voeding. Ik leerde deze groepen hoe zij hun voeding konden veranderen. Bijvoorbeeld door in plaats van een bruine boterham een bietensalade te maken voor de lunch. Ik vond het geweldig om te zien hoe mensen al snel veel minder of helemaal geen insuline meer hoefde te spuiten. Het programma is erg succesvol en wordt nog steeds door heel Nederland gegeven. Sinds dit jaar wordt het programma volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.
Ik wil mensen graag inspireren om gezond en lekker te koken. Eten zorgt niet alleen voor goede voedingsstoffen, het maakt je lichamelijk en geestelijk sterker. Ook is het nog eens heel sociaal omdat je koken en eten vaak samen met anderen doet. Op mijn Instagram account deel ik regelmatig recepten. Ook geef ik kookworkshops en demonstraties.
In 2021 heb ik meegedaan aan Expeditie Robinson. We moesten toen ons eten zoeken in de natuur. Dat was echt een toffe ervaring! Ik heb ook enorm genoten van de rust en het leven zonder tv of telefoon. Natuurlijk waren er camera’s in de buurt, maar die vergeet je op een gegeven moment. Dat programma heeft me geïnspireerd om elk jaar de natuur op te zoeken. Zo ben ik dit voorjaar met een groep per kano door Zweden gereisd. Rugzak op, geen telefoon en met heel weinig eten. Dat was zo genieten! Volgend jaar ben ik van plan om de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te gaan lopen.
Hier thuis probeer ik ook zo natuurlijk mogelijk te leven. Bijvoorbeeld door aan het begin van de dag niet op mijn telefoon te kijken en veel naar buiten te gaan. Met mijn vlog en recepten probeer ik mensen te helpen en te inspireren om lekker in hun vel te zitten, want dat kan best een uitdaging zijn in dit drukke leven! Wie lekker in zijn vel zit is op zijn best, en dat gun ik iedereen!”
Meer informatie over het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om? Kijk op: www.voedingleeft.nl of bespreek dit met je huisarts.
In samenwerking met Sandra Ysbrandy geeft Service Apotheek Magazine 3 exemplaren weg van het boek ‘Eet beter voor minder’ geschreven door Sandra Ysbrandy. Interesse? Schrijf dan voor 31 januari 2025 naar Service Apotheek Magazine, Postbus 151, 5201 AD ’s-Hertogenbosch, of stuur een e-mail naar magazine@serviceapotheek.nl, onder vermelding van ‘Eet beter’. Vermeld ook je adresgegevens. Winnaars ontvangen na sluiting persoonlijk bericht.
Google+