Positieve veranderingen in de diabeteszorg

Lees verder

Elk nummer komen er één of meer specialisten aan het woord die je meer vertellen over het thema van Service Apotheek Magazine.

Dokter Jeroen de Sonnaville werkt als internist-endocrinoloog in het Tergooi MC. Hij behandelt mensen met hormoonziekten. Eén van deze ziekten is diabetes.

“Toen ik in de jaren ‘80 als dokter begon, gingen mensen met diabetes die insuline nodig hadden nog regelmatig naar het ziekenhuis. Hoe anders is dat nu! De meeste mensen met diabetes gaan nu naar de huisarts die voor de diabeteszorg ondersteund wordt door de diabetesverpleegkundige en de praktijkondersteuner van de huisarts. De patiënten die ik zie, zie ik vaak maar 1 of 2 keer per jaar.

Als internist behandel ik mensen met diabetes die daarnaast ook 2 of meer andere chronische ziekten hebben. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekte, artrose, nierproblemen of een schildklieraandoening. Deze ziekten en de behandeling kunnen invloed hebben op de diabetes én andersom. Daarom is er vaak extra deskundigheid en overleg met andere specialisten nodig.

De afgelopen jaren is de diabeteszorg enorm veranderd. Sinds 2019 is voor mensen met diabetes type 1 een kleine sensor beschikbaar die gedragen wordt op de achterkant van de bovenarm. Deze sensor meet dag en nacht de glucosewaarden. Het voordeel? Mensen hoeven zich niet meer in hun vinger te prikken maar alleen hun telefoon langs de sensor te halen. Als je dit 3 keer per dag doet, krijg je een goed beeld van je glucosewaarden.
Daardoor is het makkelijker om je bloedsuikers stabiel te krijgen. De sensor geeft ook inzicht in wat er met de bloedglucose gebeurt bij meer bewegen of het eten van bepaalde voeding. Heel leerzaam!

“Hart- en vaatziekte, artrose, nierproblemen of een schildklieraandoening kunnen invloed hebben op diabetes of andersom.”

 

Ook dokters en verpleegkundigen kunnen de gegevens inzien. Waardoor mensen minder vaak naar het ziekenhuis komen. Dat was helemaal fijn in coronatijd toen we mensen niet in het ziekenhuis konden zien! Een gezonde leefstijl kan mensen met diabetes type 2 enorm helpen. Stoppen met roken, niet te veel eten, genoeg slaap, ontspanning en voldoende beweging zijn daarbij belangrijk.

Je hoeft niet naar de sportschool, je kunt ook regelmatig gaan wandelen of fietsen. Door te bewegen en zo nodig af te vallen kun je ervoor zorgen dat je bloedglucose daalt. De helft van de mensen met een beginnende diabetes voorkomt dat ze met pillen moeten starten door hun levensstijl aan te passen. Als je diabetes type 2 hebt, zorgt een leefstijlverandering ervoor dat de insuline beter werkt. Je hebt er dan minder van nodig of kunt helemaal stoppen met het spuiten van insuline.

Wel vind ik het belangrijk om te noemen dat je mensen met diabetes type 2 nooit de schuld kunt geven van de ziekte. Veel mensen hebben het idee dat mensen deze ziekte alleen krijgen door te veel te eten. Dat klopt niet. Veel mensen met diabetes type 2 hebben een trage verbranding, waardoor ze snel aankomen. En het blijkt dat een deel van de patiënten een bepaald hormoon in hun darmen missen, waardoor ze niet voelen dat ze vol zitten en dan meer of langer dooreten dan nodig.

Voor diabetes type 2 zijn er veel nieuwe behandelingen bijgekomen. Zo is er sinds 2015 een medicijn beschikbaar met een darmhormoon dat ervoor zorgt dat je insuline toeneemt als je bloedsuiker hoog is. Daarnaast remt het medicijn ook je eetlust. Meerdere patiënten vertelden me na het gebruik van deze medicijnen dat ze voor het eerst in hun leven voelden dat ze na een genoeg gegeten hadden. Sommigen zijn wel 20 kilo afgevallen. Nieuw zijn ook pillen waardoor je suikers sneller uitplast. Eigenlijk bijna alles waarvan je afvalt heeft een positief effect op diabetes type 2.

Met al deze nieuwe medicijnen kunnen we mensen met diabetes ook steeds beter behandelen. De apotheker adviseert je hoe je deze medicijnen precies moet gebruiken. Dit is belangrijk om zoveel mogelijk profijt te hebben van de medicijnen en bijwerkingen te voorkomen.

Mijn belangrijkste advies voor mensen met diabetes? Dat is toch wel voedingsadvies. Vermijd frisdrank en sappen, want daarvan gaat je bloedglucose razendsnel omhoog. We zien nog weleens zwangere vrouwen die zich melden met zwangerschapsdiabetes. Vaak zijn zij met alle goede bedoelingen veel sapjes zijn gaan drinken, omdat ze denken dat dit goed is voor het ongeboren kind. Terwijl die sapjes vaak ontzettend veel suiker bevatten en daarom ongezond zijn.

Een gezonde maaltijd is belangrijk voor iedereen. Kook zoveel mogelijk zelf en eet samen met familie en vrienden én met mate. Koolhydraatarm brood of gebak is echt niet nodig. En bespreek eens met je diabetesverpleegkundige, een diëtist of POH’er hoe je je leefstijl nog verder kunt verbeteren. Daarnaast raad ik iedereen aan om voldoende te bewegen. Dat kan al heel simpel door het dagelijks maken van een ommetje en de trap nemen in plaats van de lift.”

“De helft van de mensen met beginnende diabetes voorkomt dat ze met pillen moeten starten door hun levensstijl aan te passen.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn