Je krijgt niet zomaar diabetes wanneer je veel suiker eet. Het ontstaan van diabetes is vaak een combinatie van meerdere factoren. In veel gevallen zit het ‘in de familie’ en spelen je genen een rol. Het is wel zo dat als je veel suiker en calorieën eet, je te zwaar kan worden. Hierdoor is de kans op diabetes type 2 groter. Zeker als je er ook aanleg voor hebt. Maar onthoudt: diabetes type 2 komt ook voor bij mensen die gezond leven en een normaal gewicht hebben.
Je lichaam gaat bijvoorbeeld anders om met diabetes als het erg warm is. Bij warmte wordt insuline sneller opgenomen in het bloed. De kans op een hypo (een te lage bloedglucose) is dan groter. Gebruik je diabetesmedicijnen waardoor je meer moet plassen (SGLT2-remmers)? Drink bij een hittegolf extra water. Hetzelfde geldt als je griep hebt en veel moet spugen of diarree hebt. Denk je dat je uitdrogingsklachten hebt? Waarschuw dan direct een arts en stop tijdelijk met dit medicijn. Uitdroging merk je aan: veel dorst, droge mond, slaperig zijn, snelle hartslag, weinig plassen. Warmte heeft ook invloed op de houdbaarheid en werking van medicijnen. Bekijk op het etiket of in de bijsluiter hoe je het medicijn het best bewaart. Voorkom dat insuline bevriest of medicijnen te warm worden (boven de 25 graden). Vraag jouw Service Apotheekteam om bewaaradvies.
Voldoende bewegen en een gezond gewicht is belangrijk bij alle vormen van diabetes. De diabetes is dan beter onder controle. De insuline werkt in dat geval beter. Het komt voor dat mensen met diabetes type 2 die veel zijn afgevallen, minder of soms zelfs geen medicijnen meer nodig hebben. Of ze kunnen van spuiten naar pillen afbouwen. Je apotheker of arts adviseert je hier graag over.
Het klopt dat diabetes type 1 vaak ontstaat bij kinderen en jongeren. Maar diabetes type 1 kun je ook op latere leeftijd krijgen, dit heet LADA. Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, maar komt in deze tijd ook voor bij kinderen en jongeren. Vaak is er dan ook sprake van een ongezonde leefstijl.
Elk medicijn bij diabetes werkt anders (zie pag 20-21). Insuline zorgt ervoor dat glucose in het bloed wordt opgenomen in het lichaam. Bij een teveel aan insuline, kan de bloedglucosespiegel te laag worden. Dan heb je een hypo. Hypo’s kunnen optreden als je insuline gebruikt en ook bij SU-derivaten zoals gliclazide. SU-derivaten stimuleren de alvleesklier om meer insuline aan te maken. Je herkent een hypo bijvoorbeeld aan: honger, beven of trillen, zweten en duizeligheid. Een hypo kan gevaarlijk zijn. Heb je vaker last van hypo’s? Neem dan contact op met je behandelaar of apotheker om samen naar een oplossing te kijken.
Het klopt dat bij diabetes type 1 het eigen afweersysteem de cellen in de alvleesklier vernietigt die insuline aanmaken. Mensen met diabetes type 1 moeten daarom hun hele leven zelf insuline spuiten. Of je wel of niet diabetes type 1 krijgt, hangt af van je genen maar ook van andere factoren. Hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan.
Google+