Spiermassa en spierkracht nemen af als je ouder wordt. Daardoor verliezen ouderen eerder hun evenwicht. Vanaf je 25e verlies je namelijk elk jaar ongeveer 1% van je spiermassa en spierkracht. Na je 70e gaat het harder en is dit zo’n 3% per jaar. Dit verhoogt het valrisico.
Je hebt vitamine D nodig voor een goede spierfunctie en sterke botten. Vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 krijgen het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken. Kijk op hier voor het advies per (leefstijds)groep.
Vraag gerust om een gesprek of medicatie-beoordeling bij eventuele zorgen over medicijngebruik of als je last hebt van bijwerkingen zoals duizeligheid. Dit hoeft niet aan de balie, maar kan in alle rust in de spreekkamer.
Medicijngebruik en vallen gaan vaak samen. Bepaalde medicijnen beïnvloeden de bloeddruk, het evenwicht of het brein en verhogen daarmee ook de kans op een val. Bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers en medicijnen tegen een hoge bloeddruk.
Ben je bang om te vallen? Ook angst heeft invloed op de kans om te vallen; je gaat minder bewegen, waardoor je spierkracht en evenwicht afnemen. En dan neemt de kans op vallen juist toe. Valangst is dus niet goed. Bespreek met je arts wat er in jouw geval mogelijk is om het risico op vallen te verkleinen of de gevolgen van vallen te beperken. Vaak is er hulp mogelijk, zoals fysiotherapie om de spieren te versterken.
Je kunt zelf het risico om te vallen verkleinen. De volgende tips helpen je daarbij:
Vraag gerust om een adviesgesprek of medicatie-beoordeling bij eventuele zorgen over medicijngebruik of als je last hebt van bijwerkingen zoals duizeligheid. Dit hoeft niet aan de balie, maar kan in alle rust in de spreekkamer.
Google+