Een ander jasje, dezelfde kwaliteit

De producten van het Service Apotheek-huismerk krijgen 1 voor 1 een ander jasje. Dit geldt ook voor het hele assortiment vitamine D. Tijd om eens in deze bijzondere vitamine te duiken!

Assortiment vitamine D3 van jouw Service Apotheek

Kun je aanvullend vitamine D gebruiken? Kom langs bij je Service Apotheek. We adviseren graag welke dosering bij je past en nemen het gebruik op in je medicatieoverzicht. Gebruik je een medicatierol?
Dan kan de vitamine D daaraan toegevoegd worden. Gebruik je een afhaalkluis of bezorgen we je medicijnen? Ook dan voegen we de vitamine D toe aan je bestelling, dat is net zo makkelijk!

Vitamine D aanvullen? Vraag jouw Service Apotheek om advies. Meteen bestellen in de webshop kan ook.

Hoe kom je aan vitamine D?

Vitamine D komt op 2 manieren in je lichaam:

1

Je huid maakt het aan onder invloed van uvb-stralen van de zon.

 

Hoeveel vitamine D je huid aanmaakt, hangt af van de volgende zaken:

  • de dikte van je huid: een dunne huid, zoals bij ouderen en kinderen, maakt minder vitamine D aan.
  • de zonbescherming van je huid: een beschermde huid maakt minder vitamine D aan. Dit kan natuurlijke bescherming zijn zoals een getinte huid of donkere huid, of bescherming met SPF 8 of hoger.
  • de sterkte van de zonkracht: in de winter is de zonkracht lager dan in de zomer; bij een lagere zonkracht maak je minder vitamine D aan.
  • de oppervlakte huid in de zon hoe meer huid er in de zon is, hoe meer vitamine D je aanmaakt.
  • aantal minuten in de zon hoe langer je in de zon bent, hoe meervitamine D je aanmaakt.

 

Let op: lang onbeschermd in de zon is niet aan te raden. Voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd met handen en gezicht in de zon genoeg voor voldoende vitamine D-aanmaak. Mensen met een donkere huid hebben 20-40 onbeschermde zonminuten nodig. Gebruik daarna zonbescherming!

2

Je darmen filteren het uit je voeding.

 

Bij vitamine D uit voeding spelen je darmen, lever en nieren een rol. Je darmen filteren de stof uit voeding. Daarna zet je lever het om in calcidiol (25-hydroxy-vitamine-D). Vervolgens zetten je nieren het weer om in calcitriol (1,25-dihydroxyvitamine D). Deze stof is de actieve vorm van vitamine D en zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding.

Voedingsmiddelen met vitamine D

De darmen nemen vitamine D het best op als er ook vet of olie aanwezig is. De gemiddelde opname van vitamine D uit voeding is zo’n 80%. Dus niet alles wat je binnenkrijgt wordt ook opgenomen. Houd daar rekening mee.
Vette vis bevat veruit het meeste vitamine D.
Eieren, paddenstoelen en vlees bevatten kleinere hoeveelheden vitamine D. Daarnaast wordt het aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Kijk hier als je wilt weten hoeveel vitamine D er per voedingsmiddel aanwezig is.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn