Medicijnen zonder bijwerkingen bestaan eigenlijk niet. Het is ook niet altijd negatief, onverwachte positieve bijwerkingen leiden vaak weer tot belangrijke nieuwe medicijnen. Er zijn ook misverstanden over medicijnbijwerkingen. Herken jij de feiten en de fabels?
De veiligste pijnstiller is paracetamol

Paracetamol is de eerste keus pijnstiller bij veel soorten pijn. Het werkt goed en houd je je aan de voorschriften, dan is de kans op bijwerkingen klein. Is de pijn heftig? Begin dan met 2 tabletten.

Paracetamol met toevoeging zoals coffeïne of
vitamine C werkt beter

Of paracetamol sterker werkt door coffeïne is niet aangetoond. Wel werkt deze pijnstiller opwekkend. Coffeïne is het opwekkende stofje uit koffie. Ook is niet bewezen dat door de combinatie van paracetamol met vitamine C verkoudheid en griep sneller over gaat. Voor je weerstand kan je los vitamine C innemen of beter: gezonde voeding eten.

Bij pijn door een ontsteking en menstruatiepijn kun je beter ibuprofen gebruiken

Paracetamol werkt pijnstillend en koorts­verlagend, maar niet ontstekingsremmend. Ibuprofen wel, het vermindert de pijnlijke steken en kramp in onderbuik. Maar, ibuprofen geeft een grotere kans op bijwerkingen en wisselwerkingen. Lees daarom goed in de bijsluiter of jij ibuprofen mag gebruiken of vraag je Service Apotheek om advies.

Pijnstillers die je zo kunt kopen mag je onbeperkt gebruiken

Controleer altijd in de bijsluiter hoelang je een pijnstiller zelf mag gebruiken. Is de pijn dan nog niet weg? Neem contact op met de huisarts. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor hoofdpijn en slik je daar vaak pijnstillers voor? Dan kan daardoor juist een dagelijkse hoofdpijn ontstaan die niet meer over gaat.

Sommige pijnstillers kun je ook op de huid aanbrengen

Diclofenac en ibuprofen bestaan ook in gelvorm. De gel is op de huid te gebruiken bij artrose (versleten gewrichten) en bij plotselinge spierpijn of gewrichtspijn door een verzwikking of verstuiking. Bij aften, wondjes en doorkomende kiezen of tanden zijn er ook middelen te koop met een verdovende werking voor op het tandvlees. Dat kan helpen om beter te eten, bijvoorbeeld bij kinderen.

Een bekende bijwerking van ontstekingsremmende pijnstillers zijn maagklachten

Sommige mensen die langdurig ontstekings-remmende pijnstillers gebruiken, krijgen last van irritatie of beschadiging van de maag. Loop jij hier risico op, door bijvoorbeeld jouw leeftijd of bepaalde medicijnen? Neem dan ook een maagbeschermend product in. Jouw Service Apotheker adviseert je graag.

Bij chronische pijn helpt paracetamol niet

Juist bij chronische (langdurige) pijn werkt paracetamol heel goed, behalve bij zenuwpijn en hoofdpijn door medicijnen. Neem wel de juiste hoeveelheid op het juiste moment in. Twijfel je hierover? Vraag altijd advies!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn