Medicijnen zonder bijwerkingen bestaan eigenlijk niet. Het is ook niet altijd negatief, onverwachte positieve bijwerkingen leiden vaak weer tot belangrijke nieuwe medicijnen. Er zijn ook misverstanden over medicijnbijwerkingen. Herken jij de feiten en de fabels?
Een bijwerking die in de bijsluiter staat hoef je niet te krijgen

In de bijsluiter van een medicijn staat onder andere welke bijwerkingen er mogelijk zijn en een uitleg hoe vaak ze voorkomen. Deze hoef je dus niet te krijgen.
Zeer vaak: meer dan 1 op de 10 gebruikers krijgt deze bijwerking.
Vaak: meer dan 1 op de 100, gelijk of minder dan 1 op de 10 gebruikers .
Soms: meer dan 1 op de 1.000, maar minder dan 1 op de 100 gebruikers.
Zelden: meer dan 1 op de 10.000, maar minder dan 1 op de 1.000 gebruikers.
Zeer zelden: minder dan 1 op de 10.000 gebruikers krijgt deze bijwerking.

Een bijwerking komt altijd door het medicijn

Onderzoek heeft aangetoond dat angst voor bijwerkingen ook klachten kan veroorzaken. Dit heeft te maken met het nocebo-effect. Dit is de tegenpool van het bekendere placebo-effect. Hoe het werkt? Door het geloof dat een medicijn niet goed zal werken, werkt het inderdaad minder. En als je, bijvoorbeeld door informatie van andere gebruikers, bijwerkingen verwacht, kun je er ook meer ervaren. Daarom is het belangrijk een positieve houding te hebben tegenover een medicijn.

Bij een bijwerking moet je met het medicijn stoppen

Of stoppen nodig of mogelijk is, verschilt per situatie. Stop nooit zelf met een medicijn, maar overleg eerst met je arts of apotheker. Sommige bijwerkingen treden alleen aan het begin van de behandeling op en verdwijnen na een poosje. Voor andere bijwerkingen kun je het medicijn bijvoorbeeld op een andere manier innemen of op een ander moment. Soms is een tweede medicijn nodig om de bijwerking te bestrijden. Een alternatief middel kan ook mogelijk zijn. Maar er is helaas niet altijd een oplossing. Als het medicijn dan wel nodig is, dan zit er niks anders op dan de bijwerking te accepteren.

Verkeerd gebruik van een medicijn kan de oorzaak van een bijwerking zijn  

Gebruik medicijnen op de juiste manier; dan is de kans op een goede werking en minder bijwerkingen het grootst. Sommige medicijnen mag je bijvoorbeeld niet breken, andere mag je niet innemen met eten of niet met melk of grapefruitsap. Dit verschilt per medicijn. Bij je Service Apotheek wordt tijdens het eersteuitgifte-gesprek uitgelegd hoe je het nieuwe medicijn het beste gebruikt. Volg dit op, want verkeerd gebruik kan vervelende gevolgen hebben.

Ouderen hebben meer kans op bijwerkingen

Naarmate je ouder wordt, vermindert de werking van de lever en nieren die de medicijnen uit ons lichaam verwijderen. Hierdoor kan er meer medicijn in het lichaam achterblijven, en met een grotere kans op bijwerkingen. Daarom kan bij ouderen aanpassingen in de dosering nodig zijn. Bovendien gebruiken ouderen vaak meerdere medicijnen, wat het risico op wisselwerkingen en bijwerkingen vergroot.

Medicijnen die je zonder recept koopt hebben geen bijwerking

Ook zelfzorgmedicijnen en voedingssupplementen kennen bijwerkingen en kunnen bij verkeerd gebruik schade aanrichten. Bovendien kunnen ze de werking van medicijnen die je op recept gebruikt beïnvloeden. Ga voor een goed advies bij een kleine kwaal daarom naar je Service Apotheek. Wij stemmen het advies af op jouw situatie en controleren of je medicijnen veilig naast elkaar kunt gebruiken.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn