Onderzoek naar hooikoorts

Van pollen tot patiënt

Letty de Weger is onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en telt al meer dan 20 jaar de pollen in Nederland. Ze bestudeert hoe het weer, het klimaat en de luchtvervuiling invloed hebben op hooikoorts. De uitkomsten daarvan zijn bedoeld voor een goede hooikoortsverwachting voor Nederland. Dat is net zoiets als een buienradar, maar dan voor hooikoorts.

Letty de Weger, onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Pollentelling

“Al sinds 1969 worden in Nederland de pollen geteld. Dit gebeurt op het dak van het LUMC en op het dak van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond (sinds 1977). Op het dak staat een speciaal apparaat waarin een trommel ronddraait met een strip. Die strip is ingesmeerd met vaseline. Een pomp zuigt lucht in het apparaat, waarna de pollen blijven plakken op de strip. Eén keer per week verwisselen we de strip, die onderzoeken we dan onder de microscoop. Zo zien we precies hoeveel pollen er die week in de lucht zaten.

Deze informatie gebruiken we nu bij het ontwikkelen van een pollen- en hooikoortsverwachting voor Nederland. Voor Europa bestaat dit al, maar wij passen deze verwachting aan voor de Nederlandse situatie. Dit doen we nu als proef voor de regio Leiden en Den Haag. De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) betaalt dit onderzoek.

Het weer en conditie van de bomen

Bij het voorspellen van de pollen in de lucht spelen veel zaken een rol. Dat begint bij het weer: bij hogere temperaturen komen er meer pollen in de lucht, bij regen spoelen de pollen juist uit de lucht. Ook is het belangrijk om de juiste locatie te weten van de bomen die een allergische reactie kunnen geven. Hoeveel pollen een boom maakt, kan namelijk per jaar anders zijn. Dit heeft mogelijk te maken met een intern biologisch ritme van de boom. Er is bij het onderzoek ook een bomenspecialist betrokken.

Hoeveel last hebben mensen van de pollen?

Daarnaast onderzoeken we hoeveel last mensen ervaren wanneer ze in aanraking komen met verschillende pollen. En hoe zaken zoals temperatuur en luchtverontreiniging

invloed hebben op deze klachten. Bij dit onderzoek is ook Service Apotheek betrokken. Zij hebben hiervoor de informatie van hooikoortsmedicijnen aangeleverd. Bovendien hebben zij geholpen bij de werving van mensen met hooikoorts om deel te nemen aan gespreksgroepen. In deze gesprekgroepen werd nagevraagd hoe mensen met hun hooikoortsklachten omgaan en wat ze over hooikoorts willen weten.

Bomenkompas

Een ander project waar we hard aan werken is een ‘bomenkompas’. Dit is een lijst met bomen en struiken waar mensen sterk of matig allergisch op kunnen reageren. Door de klimaatveranderingen is er veel aandacht voor vergroening van steden. Meer groen betekent namelijk een betere buffer tegen warmte en droogte. Maar bij het planten van bomen en struiken wordt niet altijd goed nagedacht over de allergische reacties die deze kunnen veroorzaken. Zo is het niet handig om een berk neer te zetten bij een school of een gezondheidscentrum, want veel mensen zijn daar allergisch voor.

Door al deze zaken goed uit te zoeken, hopen we dat mensen met hooikoorts in de toekomst beter weten waar ze rekening mee moeten houden. De pollen- en hooikoortsverwachting moet ervoor zorgen dat mensen hun medicijnen op tijd kunnen innemen. Dan hebben ze in het dagelijks leven minder klachten.”

“Het op tijd innemen van medicijnen is belangrijk om de klachten van hooikoorts te voorkomen. Sommige medicijnen moet je 1 uur vooraf innemen, bijvoorbeeld voor je naar een park gaat en dan klachten verwacht. Wanneer je eenmaal klachten hebt, zoals snotteren en tranende ogen, zijn deze moeilijker te stoppen. Je kan dan wel medicijnen gebruiken, maar deze werken soms minder goed. Je loopt dan eigenlijk achter de feiten aan.

Om hooikoortsklachten te voorkomen, heb je aan de ene kant een goede pollenverwachting nodig en daarnaast goede en duidelijke informatie voor mensen met hooikoorts. Daarom werken we als Service Apotheek mee aan het onderzoek en vragen we onze klanten met hooikoorts of ze mee willen doen. Zo verbeteren we samen de zorg voor deze grote groep mensen!”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn