Klimaatverandering en hooikoorts

Lees verder

Elk nummer komt er een specialist aan het woord die je wat meer vertelt over het thema van Leef!-magazine.

Arnold van Vliet is bioloog aan de Wageningen University & Research. Hij houdt zich niet alleen bezig met onderzoek naar de natuur, maar verdiept zich ook in de manieren waarop je de bevolking hierbij kan betrekken. Mensen kunnen bijvoorbeeld op een website aangeven welke planten of dieren ze wanneer voor het eerst zien. Zo weten wetenschappers hoe klimaatverandering de natuur beïnvloedt en welke gevolgen dat heeft voor de mens. Zoals over teken (tekenradar.nl), de eikenprocessierups (processierups.nu) of de ‘natuurkalender.nl‘.

“Een onderwerp waar ik veel mee bezig ben is hooikoorts. Hooikoorts is een heftige allergische reactie op het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeel zweeft door de lucht en is ook wel bekend onder de naam ‘pollen’. Meestal is iemand allergisch voor één soort pollen. Bijvoorbeeld de pollen van de berk of de hazelaar, of voor graspollen. Goed om daarbij te weten is dat elke boom of plantensoort zijn eigen bloeitijd heeft. Op welk moment je bepaalde pollen in de lucht kunt verwachten, is nu moeilijk in te schatten. Dit hangt af van heel veel factoren en wisselt ook nog eens per jaar.

Een steeds groter probleem

Hooikoorts komt vaak voor, 1 op de 5 mensen heeft er last van. Hooikoorts zorgt voor klachten zoals tranende en rode ogen, een loopneus en niezen. Ook kan het huidaandoeningen veroorzaken, zoals eczeem. De één heeft er weinig last van, de ander heeft heftige klachten. Die kunnen zo erg zijn dat mensen hun werk niet goed kunnen doen, niet kunnen sporten of niet naar school of een feestje gaan.

Voedselallergie

Mensen met hooikoorts zijn vaak ook allergisch voor bepaalde soorten fruit, groenten of noten. Dit heet een kruisreactie of kruisallergie. Een veelvoorkomende kruisallergie is bijvoorbeeld een allergie voor berkenpollen en voor appels. Veel voorkomende combinaties van allergieën kun je bekijken op voedselallergie.nl.

Ga naar je huisarts

Opvallend is dat mensen vaak niet weten waar ze allergisch voor zijn. Mijn advies? Neem je klachten serieus en ga naar je huisarts! Deze zoekt dan uit waarvoor je precies allergisch bent. Zo kun je maatregelen nemen om klachten te voorkomen. Bijvoorbeeld door in het pollenseizoen je ramen gesloten te houden, straten met die specifieke boom te vermijden, je voor het slapengaan goed af te douchen en op tijd je medicatie in te nemen. Je apotheker kan je per medicijn vertellen wat het beste moment is om het in te nemen.

Hooikoorts komt vaak voor, 1 op de 5 mensen heeft er last van.”

 

Klimaatverandering

De opwarming van de aarde is ook van invloed op hooikoorts. Door het warmere weer en de hoeveelheid CO2 in de lucht groeien planten harder en maken ze meer pollen aan. Sommige planten maken eerder pollen aan waardoor het pollenseizoen vroeger begint. Dat zien we ook terug in de gegevens van de ‘natuurkalender’. Hooikoortsklachten komen steeds vaker ook in de winter voor.

Ook neemt de kans toe dat bepaalde plantensoorten die tot nu toe nauwelijks in Nederland voorkwamen hier op steeds meer plaatsen opkomen, waardoor er nieuwe allergieën ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is de alsemambrosia. Dit onkruid zie je steeds vaker in Nederland. De oorzaak hiervan is aan de ene kant klimaatverandering. Doordat het warmer wordt groeit deze ambrosia hier beter. Aan de andere kant zaaien we onbewust deze plant uit via vogelzaad, dat vaak ook het zaad van de alsemambrosia bevat. Het vervelende is dat deze plant na het graspollenseizoen bloeit. Als dit onkruid zich verder verspreidt, kan het hooikoortsseizoen wel eens tot in oktober duren.

Betere hooikoortsverwachting

Om mensen met hooikoorts te ondersteunen, ook in een veranderend klimaat, zijn we bezig met het maken van een betere hooikoortsverwachting. Door informatie over weer en klimaat te koppelen aan groeimodellen van hooikoortsplanten kunnen we in de toekomst beter voorspellen waar en wanneer er welke pollen in de lucht zitten. Nu worden mensen met hooikoorts er nog vaak door overvallen. Dat zien we ook terug in ons onderzoek. Het onderzoek geeft een overzicht van de hoeveelheid hooikoortsmedicijnen die opgehaald wordt bij de Service Apotheken. Daaruit blijkt dat als er meer pollen in de lucht zitten, er meer medicijnen worden afgehaald. Maar omdat je sommige medicijnen beter kunt innemen voordat je klachten krijgt, zijn sommige mensen dan eigenlijk al te laat. Met ons onderzoek hopen we tot een betere pollenverwachting te komen, zodat je op tijd maatregelen kunt nemen. Dan voorkomen we een hoop ellende!”

Lees hier meer over hooikoorts.

Waarom zijn er meer allergieën?

Allergieën komen steeds vaker voor. Hiervoor zijn verschillende verklaringen:

  • We eten veel meer verschillende producten uit andere landen, waardoor lichaam mogelijk gevoeliger wordt.
  • Er komen steeds meer plantensoorten in Nederland waardoor er nieuwe allergieën ontstaan.
  • We hebben minder contact met onze leefomgeving. Kinderen komen bijvoorbeeld minder in aanraking met allergenen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op een boerderij wonen, en dus meer blootgesteld zijn aan verschillende allergenen, minder kans hebben op allergieën.
  • Een slechte luchtkwaliteit zorgt ervoor dat bomen pollen aanmaken die ‘allergener’ zijn. Deze pollen zorgen eerder voor een allergische reactie.
  • Door slechte lucht worden de longen van mensen met hooikoorts nog gevoeliger.
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn