In deze rubriek lees je het antwoord op een aantal vragen die aan ons zijn gesteld. Meer weten? Of een persoonlijk advies? Het team van jouw Service Apotheek beantwoordt je vragen graag; aan de balie, telefonisch of via een bericht aan je apotheek in de app. Ook een gesprek in alle rust in de spreekkamer is mogelijk.
In deze rubriek lees je het antwoord op een aantal vragen die aan ons zijn gesteld. Meer weten? Of een persoonlijk advies? Het team van jouw Service Apotheek beantwoordt je vragen graag; aan de balie, telefonisch of via een bericht aan je apotheek in de app. Ook een gesprek in alle rust in de spreekkamer is mogelijk.
Voor het gebruik van de Service Apotheek-app en het aanmaken van een persoonlijk dossier is een DigiD nodig. Daarmee bevestig je je identiteit en weten we zeker dat we je medicijngegevens niet met anderen delen. Vanaf 1 oktober is inloggen met een e-mailadres en wachtwoord niet meer mogelijk door de nieuwe Wet Digitale (semi-)Overheid. Mantelzorgers of anderen die voor een ander gebruik maakten van inloggen via e-mail, kunnen via DigiD een machtiging aanvragen. Op die manier kunnen zij ook inloggen in de app van diegene die ze helpen met medische zaken.
Heb je nog geen DigiD en kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? De organisatie SeniorWeb kan je hierbij helpen. Op 500 locaties in Nederland houden ze een inloopspreekuur waar je (doorgaans) gratis geholpen kan worden. Heb je vaker vragen over digitale diensten, zoals internetbankieren en gebruik van een smartphone? Dan is een lidmaatschap wellicht een idee, dat kost €38,- per jaar en daarmee kan je extra hulp en advies ontvangen en trainingen volgen. Verder kan je gratis terecht in veel bibliotheken in het Informatiepunt Digitale Overheid.
Ga naar: www.seniorweb.nl voor een leslocatie in jouw buurt.
Als het om je gezondheid gaat, dan is veiligheid en vertrouwen erg belangrijk. Daarom nemen we privacy heel serieus. In de apotheek zijn we gebonden aan ons beroepsgeheim, wat betekent dat we vertrouwelijk omgaan met jouw persoonlijke informatie. We behandelen alle gegevens zorgvuldig en volgen de regels voor privacybescherming.
Een punt van aandacht is de privacy aan de balie, dat horen we ook terug in ons jaarlijkse tevredenheidsonderzoek. We vragen andere bezoekers gepaste afstand van de balie te houden. En praten uiteraard niet op luide toon over gevoelige onderwerpen. Maar toch kan het zijn dat je je ongemakkelijk voelt bij een gesprek aan de balie. Vraag dan gerust om het gesprek voort te zetten in een gespreksruimte.
Elke Service Apotheek heeft er wel één en dit is bij veel mensen niet bekend. Het kan zijn dat de apothekersassistent aan de balie er net niet aan denkt als het wat drukker is, maar het is heel gewoon om er naar te vragen. Immers: als je je ongemakkelijk voelt, dan neem je informatie niet goed op en geef je ook niet de informatie aan de assistent die nodig is voor jouw advies. Vooraf een afspraak inplannen in de spreekkamer is natuurlijk nog beter, als je vragen over je medicijnen hebt.
Bij de meeste Service Apotheken plan je online een afspraak via: afspraak.serviceapotheek.nl.
“We vragen andere bezoekers gepaste afstand van de balie te houden”
De R zit weer in de maand en meer mensen hebben last van verkoudheid of griep. Dat gaat vaak gepaard met een pijnlijke, droge prikkelhoest. Een verzachtend hoestmiddel met tijm of honing is dan veilig en geschikt. Bij een droge prikkelhoest, of bij een ‘vastzittende’ hoest waarbij je geen slijm ophoest, kun je ook een hoestprikkeldempend middel als noscapine gebruiken om aanhoudend hoesten te doorbreken. Voor kinderen onder de 3 is dit middel niet geschikt. Mensen met diabetes kunnen beter noscapect tabletten nemen, omdat in de drank suiker zit.
Maar let op: is er geen sprake van verkoudheid of griep en bestaat de klacht al langer dan 3 weken? Dan is er misschien iets anders aan de hand. In jouw Service Apotheek vragen we daarom altijd door. Naar hoe lang de klacht aanwezig is, wat je zelf al gedaan hebt en of je medicijnen gebruikt. Ben je bijvoorbeeld net gestart met een ACE-remmer, zoals enalapril of perindoprik? Die kunnen kriebelhoest als bijwerking veroorzaken. Ons advies is dan om contact op te nemen met je huisarts.
Google+