Het eten en drinken van veel suiker hangt samen met een hoog cholesterol. Probeer daarom voedingsmiddelen waar veel suiker aan is toegevoegd te beperken.
Veel mensen gebruiken medicijnen om hun cholesterol te verlagen. Het is mogelijk om je cholesterol te verlagen met behulp van voeding. Gezond en gevarieerd eten is daarbij belangrijk. Het is bewezen dat je het cholesterol in je bloed met 10% kan laten dalen als je je eetpatroon aanpast. Wellicht heb je hierdoor in de toekomst minder medicijnen nodig. Wil je wat hulp hierbij? Bespreek het met een diëtist. Let op: overleg met je huisarts of apotheker, stop niet zonder overleg met medicijnen.
Er zijn 2 soorten vetten: onverzadigd vet en verzadigd vet. Vetten hebben invloed op je cholesterolwaarde. Het is gunstig voor je cholesterolgehalte om verzadigd vet in je voeding te vervangen door onverzadigd vet. Kies daarom voor gezonde opties zoals olijfolie, noten, pitten en zaden, vette vis, avocado en olijven. En vermijd ongezonde opties zoals vet vlees, chocolade, koek, gebak en snacks. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer adviezen: www.voedingscentrum.nl
Bij het meten van cholesterol worden meerdere stoffen gemeten: LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en triglyceriden. Het is wenselijk dat de waarden voor LDL-cholesterol en triglyceriden laag zijn, het liefst onder respectievelijk 3 en 2 mmol/liter. Hoge waarden van dat type cholesterol dragen bij aan vernauwing van de slagaders. Een hoge HDL-waarde is juist goed, liefst boven de 1 mmol/liter, omdat HDL-cholesterol helpt bij het opruimen van cholesterol in het bloed.
Koffiebonen bevatten cafestol, een vettige stof die het LDL-cholesterol verhoogt. Gelukkig kan het gehalte aan cafestol variëren, afhankelijk van de manier waarop je de koffie bereidt. Koffie van koffiepads, oploskoffie en koffie die is gezet met een papieren filter of percolator bevat weinig cafestol en kun je zonder zorgen drinken. Espresso en koffie van cups bevatten iets meer cafestol, dus beperk dit tot 2-3 kopjes per dag. Kookkoffie en koffie gezet met een cafetière bevatten het meeste cafestol; drink die liever zo min mogelijk.
Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Je lichaam maakt het zelf aan, dat gebeurt in de lever. Maar ook via onze voeding krijgen we cholesterol binnen. Te veel cholesterol is niet gezond; dit kan leiden tot het dichtslibben van de aderen.
Het eten van noten verlaagt het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol). Het advies is om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Ook peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of bonen verlagen het LDL-cholesterol. Het advies is om ze wekelijks te eten.
Google+