Elk nummer komt er een specialist aan het woord die je wat meer vertelt over het thema van Leef!-magazine.
Wanda de Kanter werkte bijna 40 jaar als longarts. Ze richtte, samen met longarts Pauline Dekker en Rookstop coach Pauline Haasbroek, de grootste rookstoppoli van Nederland op. Sinds 2009 is ze voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd en strijdt zij tegen de tabaksindustrie. Voor haar inzet kreeg ze verschillende onderscheidingen waaronder de Muntendamprijs van KWF, 2 x Vrouw in de Media award en de invloedrijkste vrouw award van Nederland (Opzij). In 2021 werd zij Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Met Wanda spraken we over longinfecties, haar werk als longarts en activiste. Ook haar eigen rookervaring komt aan bod.
“Je kunt je luchtwegen zien als een omgekeerde boom. Door de luchtweg (de stam) adem je lucht in en als je diep inademt gaat het door 23 splitsingen (de takjes) en komt de lucht bij de longblaasjes (de blaadjes) terecht.
Veel virussen beginnen in je neus of mond. Sommige mensen worden alleen verkouden. Anderen krijgen bronchitis, dan zijn de bronchiën (de takken) ontstoken. Als de infectie diep in de longen bij de longblaasjes komt, krijg je een longontsteking. Bij een longontsteking zijn naast virussen vaak ook bacteriën aanwezig. Daarom krijg je antibiotica voorgeschreven.
Een longontsteking kan iedereen overkomen. Je kunt al een tijdje verkouden zijn zonder koorts en ineens heel ziek worden. Ouderen kunnen plotseling in de war raken bij een infectie. Ga met deze klachten meteen naar de huisarts! Nadat je antibiotica hebt gekregen, gaat de infectie meestal snel over.
Een andere longaandoening is COPD. Bij COPD zijn je longen beschadigd, waardoor je uiteindelijk minder zuurstof hebt en het ademen moeilijk gaat. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden gaan dan lastig. Mensen met COPD zijn ook kwetsbaarder voor virussen, omdat de longen in minder goede conditie zijn. We adviseren hen ook altijd de vaccinaties voor ouderen en kwetsbaren te nemen. COPD ontstaat bij de meeste mensen door roken. Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben COPD, het is een echte volksziekte.
COPD begint met een onschuldig rokershoestje waarbij je slijm ophoest. Uiteindelijk wordt de ziekte chronisch. Ik heb veel mensen op mijn spreekuur gezien die erg kortademig waren waarbij de helft van hun longen was beschadigd. Daar is dan niets meer aan te doen. Ga daarom ook met een beginnend rokershoestje naar je huisarts! Door te stoppen met roken kun je verdere schade voorkomen.
Ik heb zelf ook vanaf mijn 12e gerookt. Toen mijn kinderen ouder werden deed ik dit stiekem. Tot ik door mijn dochter werd betrapt, dat was voor mij een dieptepunt. Daardoor ging ik me voor het eerst serieus verdiepen in manieren om te stoppen. Ik kon alleen nergens goede informatie vinden. Ik ben toen onderzoek gaan doen naar stoppen met roken en schreef hierover met een collega het boek: ‘Nederland Stopt! Met roken’. Het belangrijkste wanneer je stopt met roken? Dat je je erop voorbereidt en een stopplan maakt. Je huisarts of praktijkondersteuner kan je hierbij helpen! En lukt het de eerste keer niet, probeer het nog een keer. De meeste mensen doen meerdere stoppogingen voordat het uiteindelijk lukt.
De meeste patiënten die ik heb gezien, waren ziek door het roken. Je hebt als roker niet alleen meer kans op longkanker, COPD en hart- en vaatziekten, maar ook een verhoogde kans op 15 andere soorten kankers. Ook kun je er reuma of een depressie van krijgen. Veel mensen weten dit misschien wel, maar realiseren zich niet wat het echt betekent voor hun leven als het gebeurt! Of denken: ‘Het zal mij wel niet overkomen’.
Het meest wind ik me op over dat rokers zelf de schuld krijgen. Terwijl de tabaksindustrie de sigaretten zo aantrekkelijk en verslavend maakt en er veel geld aan verdient. Veel mensen die roken hebben een lastig leven. Ze zijn in een slechtere conditie en hebben financiële of relationele problemen. In zo’n situatie ben je minder weerbaar tegen een sigaret. Daardoor blijven mensen roken, waardoor ze uiteindelijk ziek worden en nog meer problemen krijgen. Roken is ook nog eens hartstikke duur! Een echtpaar rookt wel voor zo’n €8.000,- per jaar!
En ik vind het schokkend dat de overheid beïnvloed wordt door de makers en verkopers van tabaksproducten. Deze lobbyisten willen ervoor zorgen dat veel mensen tabaksproducten kunnen blijven kopen. Zij beïnvloeden politici op allerlei manieren. Via de website tabaknee.nl zijn we bezig deze lobby te onthullen om zo te laten zien hoe de tabaksindustrie reclame maakt. We hebben verschillende rechtszaken gevoerd tegen de tabaksindustrie, maar uiteindelijk blijkt dat we juist bij de overheid moeten zijn. Want die bepaalt wat wel en niet mag. Daarom zamelen we nu via www.nicotinee.nl handtekeningen in om te bereiken dat de volgende rookvrije generatie bij wet wordt vastgelegd.
Dit jaar zijn er sinds lange tijd weer meer jongeren gaan roken. Elke dag steken 70 kinderen in Nederland hun eerste sigaret op. 2 van de 3 wordt een dagelijkse roker. En 2 van de 3 kinderen die nu starten met dagelijks roken, zullen hierdoor ziek worden en uiteindelijk eerder dan niet-rokers sterven. Dat kunnen we toch niet zomaar laten gebeuren? Het goede nieuws is: wanneer je stopt, zorgt dit meteen voor een betere gezondheid. Bij je huisarts kun je gratis hulp krijgen bij het stoppen met roken. Ook pillen en pleisters voor stoppen met roken worden dan volledig vergoed en gaan niet van je eigen bijdrage af. Probeer het gewoon, daar word je zeker beter van.”
In samenwerking met Uitgever Thoeris geeft Leef! 10 exemplaren weg van het boek ‘Nederland Stopt! Met roken’ Wil je kans maken op het boek? Schrijf dan voor 30 september 2023 naar Leef!, Postbus 151, 5201 AD ’s-Hertogenbosch, of stuur een e-mail naar leef@serviceapotheek.nl, onder vermelding van Nederland stopt! Vermeld ook je adresgegevens. Winnaars ontvangen na sluiting persoonlijk bericht.
Het boek ‘Nederland Stopt! Met roken’ is ook gratis te beluisteren via: www.rkz.nl/rookstoppoli. Via deze website vind je ook meer informatie over stoppen met roken.
Google+