Antibiotica zijn medicijnen die goed helpen bij een infectie door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen de groei. Als de groei afneemt dan kan het lichaam de bacterie makkelijker wegwerken. Wat zijn de feiten en de fabels over antibiotica?
Bijna 100 jaar geleden is het eerste antibioticum ontdekt

In 1928 ontdekte Alexander Fleming bij toeval het eerste antibioticum. Hij was een arts-onderzoeker die bacteriën had laten groeien in kweekschaaltjes. Maar in één van de schaaltjes had een schimmel de groei van de bacterie verhinderd. De stof die door de schimmel werd afgescheiden noemde hij penicilline; het eerste antibioticum.

Darmklachten komen vaak voor als bijwerking van antibiotica

Bij het gebruik van antibiotica kan de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darm verstoord raken. Een groot deel van de mensen die een kuur gebruikt, krijgt hierdoor last van diarree. Met name antibiotica met een breed spectrum, zoals amoxicilline, veroorzaken deze bijwerking. Diarree is de meest voorkomende bijwerking van amoxicilline. Meer dan 10% van de mensen heeft er last van. De diarree gaat meestal vanzelf over binnen enkele dagen. Onze tips?

  • Drink voldoende vocht om uitdroging te voorkomen.
  • Neem contact op met de arts als je bloed in de ontlasting hebt of ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag).
Er zijn verschillende groepen antibiotica

Later zijn er meerdere soorten antibiotica ontdekt. Elke groep werkt tegen bepaalde soorten bacteriën. Dit noemen we het spectrum. De volgende indeling geldt:

  • Smalspectrum antibiotica werken tegen een klein aantal soorten bacteriën.
  • Breedspectrum antibiotica werken tegen veel verschillende soorten bacteriën.
Antibiotica werken tegen bacteriën en virussen

Antibiotica werken NIET als de oorzaak een virus is, zoals bij griep.

Antibiotica kunnen ook een infectie voorkomen

Er zijn situaties waarbij antibiotica worden ingezet om een infectie te voorkomen. Bijvoorbeeld uit voorzorg bij een operatie in het ziekenhuis of behandeling door de tandarts. Ook bij steeds terugkomende blaasontstekingen of om longaanvallen te voorkomen bij mensen met COPD (een chronische longaandoening).

Antibiotica zijn nodig bij milde infecties

De meeste infecties genezen vanzelf. De arts schrijft alleen antibiotica voor als het echt nodig is: als het lichaam van de patiënt de ziekmakende bacteriën niet zelf kan doden. Het lichaam heeft dan wat hulp nodig. Bij een ernstige infectie door een bacterie is een antibioticum wel noodzakelijk.

Antibiotica kunnen een allergische reactie veroorzaken

Penicillines, zoals amoxicilline, veroorzaken het vaakst een allergie. Ongeveer 10% van de gebruikers meldt een penicilline-allergie. Hiervan is er bij 90% geen sprake van een echte allergie, maar van een bijwerking. Bij een allergische reactie is het immuunsysteem betrokken. Klachten bij een lichte allergische reactie zijn jeuk, huiduitslag of galbulten. Bij een ernstige allergische reactie kan de keel opzwellen, de ademhaling blokkeren en de bloeddruk dalen. Dit is levensbedreigend. Laat het altijd weten aan je apotheker als je eerder een allergische reactie op een antibioticum hebt gehad, dan komt het in je apotheekdossier en worden deze medicijnen niet meer uitgegeven.

Maak een antibioticumkuur altijd af

Als je eerder stopt omdat je klachten verminderen, kunnen enkele bacteriën overleven. De infectie blijft dan (sluimerend) bestaan of keert terug. Ook is er dan een risico dat de bacterie resistent raakt; zich aanpast en ongevoelig wordt voor het antibioticum. Het medicijn werkt dan niet meer. Resistentie is een wereldwijd probleem. Door antibiotica zo min mogelijk in te zetten en op de juiste manier vermindert de ontwikkeling van resistentie.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn