Ga naar hoofdinhoud

TIP 25

Hete dagen? Zorg goed voor jezelf én je medicijnen!

TIP 25

Hete dagen? Zorg goed voor jezelf én je medicijnen!

Warmte en medicijnen: handige tips

Zon, zee en… zweetdruppels. Hoe houd je jezelf en je medicijnen in topvorm als het kwik stijgt? Apotheker Dasha Dubero van Service Apotheek Botica di Servicio Seroe Preto op Aruba heeft elke dag met hitte te maken. Ze deelt haar beste tips om goed voorbereid te zijn bij warmte in Nederland, of als je medicijnen gebruikt en op vakantie gaat naar een warme bestemming!

Wat gebeurt er met je lichaam als het warm is?

“Het lichaam is een slim systeem dat altijd naar balans streeft. Bij warmte stijgt je lichaamstemperatuur. Om die weer op 37 °C te krijgen, zweet je meer en gaan je bloedvaten in de huid wijder open. Zo geeft je lichaam warmte af. Medicijnen kunnen dat natuurlijke proces verstoren, waardoor je lichaam minder goed koelt.”

Bij welke medicijnen moet je extra opletten bij hoge temperaturen?

“Sommige medicijnen beïnvloeden hoe je lichaam reageert op hitte. Neem bijvoorbeeld medicijnen tegen parkinson of psychoses. Deze verminderen het zweten, waardoor je minder makkelijk afkoelt.

Of plasmiddelen, die vocht afdrijven. Bij warm weer kun je daardoor te veel vocht verliezen en uitdrogen. Medicijnen tegen hartproblemen of diabetes kunnen ook een rol spelen, omdat die je water- en zouthuishouding verstoren. De gevolgen kunnen variëren van duizeligheid tot ernstige uitdroging.”

Hoe herken je signalen dat hitte of medicijnen een probleem worden?

“Je lichaam geeft vaak duidelijke waarschuwingen. Denk aan hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid of dikke enkels. Bij ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen zijn de signalen soms minder duidelijk, en dat maakt herkennen lastiger. Als jij je slap voelt of merkt dat je minder plast dan normaal, trek dan aan de bel.”

Wat kun je zelf doen om hitte de baas te blijven?

“Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is echt belangrijk om voldoende water te drinken. Zelfs als je geen dorst hebt! Blijf tussen 12.00 en 16.00 uur binnen of zoek de schaduw op. Eet gezond en regelmatig: groente en fruit zijn echte toppers. Ze bevatten zowel water als vitamines. Vergeet ook niet dat luchtige kleding je lichaam helpt om beter af te koelen.”

Hoe ga je veilig om met medicijnen tijdens hitte?

“Bewaar je medicijnen in een droge, koele ruimte, liefst onder de 25°C. Vermijd de badkamer, want daar is het vaak te vochtig. Laat je medicijnen ook nooit in een warme auto liggen, want de temperatuur daar kan enorm oplopen. Voor vloeibare medicijnen of zetpillen is een koeltas met koelelementen handig, maar check altijd het etiket. Sommige medicijnen mogen juist niet in de koelkast.”

Hoe herken je dat medicijnen niet meer veilig zijn om te gebruiken?

“Als je medicijnen er anders uitzien dan normaal, zoals verkruimelen of verkleuren, neem dan geen risico. Raadpleeg altijd je apotheek. Medicijnen zijn getest bij specifieke omstandigheden, zoals kamertemperatuur. Zodra die omstandigheden veranderen, kunnen we niet meer garanderen dat ze werken zoals bedoeld. Je apotheek kan je hier precies over informeren.”

Op Aruba is het altijd warm. Wat doen jullie in de apotheek om medicijnen veilig te bewaren?

“Hier gebruiken we temperatuurloggers om continu de omstandigheden te monitoren, zowel in de koelkast als in de opslagruimtes. Als de temperatuur te hoog of te laag wordt, krijgen we direct een melding en passen we dit aan. Zo zorgen we ervoor dat we medicijnen altijd onder de beste omstandigheden bewaren.”

Hulp bij medicijnen op reis

Er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat en medicijnen gebruikt.

1. Verklaring

Sommige medicijnen mag je niet zomaar meenemen in je koffer of handbagage. Check daarom eerst bij het CAK of je voor jouw medicijnen een verklaring nodig hebt. Is dat het geval? Dan kun je de verklaring daar direct aanvragen. Meer informatie vind je op hetcak.nl/medicijnen-mee-op-reis.

2. Routine

Op reis of op vakantie is je routine anders. Je komt misschien in een andere tijdzone, eet op wisselende momenten en hebt een ander dagritme. Dit kan het lastiger maken om je medicijnen op het juiste moment in te nemen. Met de Service Apotheek-app stel je eenvoudig een innamealarm in, zodat je altijd op tijd aan je medicijnen denkt.

3. Medicijnpaspoort

In de Service Apotheek-app kan je een medicijnpaspoort aanvragen. Zo kan je aan buitenlandse artsen en apothekers precies laten zien welke medicijnen je gebruikt. Heb je daar vooraf niet aan gedacht? Gebruik dan je medicijnoverzicht in de Service Apotheek-app.

4. Uitdroging voorkomen

Bij hitte of bij ziekte, zoals overgeven en diarree, is het risico op uitdroging groter. Vooral voor mensen die bepaalde medicijnen voor diabetes gebruiken. Je apotheek kan dan adviseren om tijdelijk te stoppen met de medicijnen.