
TIP 17
Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik de Service Apotheek-app.

TIP 17
Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik de Service Apotheek-app.

In contact met je apotheek:
online én fysieke zorg
De wereld digitaliseert in razendsnel tempo, en ook je apotheek blijft niet achter. Gelukkig maar! Apotheker Ebian Brill van Service Apotheek Hanzeplein ziet hoe de app het contact met mensen verandert én verbetert. We vroegen ook 2 gebruikers van de Service Apotheek-app naar hun ervaringen.
“Mijn vader was ook apotheker”, vertelt Ebian. “Vroeger was zijn bureau bezaaid met papieren recepten als het druk was. Dat is nu ondenkbaar.” Veel mensen regelen hun herhaalrecepten met een paar klikken in de app, stellen daar hun vragen en ontvangen extra uitleg en tips. Dat scheelt papier én tijd.
Meer contact, maar anders
Je zou misschien denken dat digitalisering leidt tot minder contact, maar dat is niet het geval. “We hebben juist méér contact met mensen dan vroeger, alleen is de vorm veranderd”, legt Ebian uit. “Dankzij de app is de drempel lager om vragen te stellen. Mensen stellen dus vaker een vraag en doen dat op een moment dat hen uitkomt. Wij geven op een rustig moment antwoord. Altijd binnen één werkdag. Dat zorgt voor een betere verdeling van de werkdruk én meer gerichte hulp.” Toch is niet alles digitaal op te lossen. “Sommige dingen wil je gewoon persoonlijk bespreken”, benadrukt Ebian. “Bijvoorbeeld uitleg over een nieuw medicijn of een inhalatie-instructie. Daarvoor is persoonlijk contact echt waardevol.”
Iedereen bereiken
Niet iedereen stapt moeiteloos over op digitale zorg. “Ouderen en mensen uit sociaal kwetsbare groepen maken minder gebruik van de app”, merkt Ebian op. “Soms krijgen zij een brief met uitleg over de app, of een huisarts benoemt het tijdens een consult. Daarnaast laten we aan de balie zien hoe eenvoudig de app werkt.”
Volgens Ebian stelt digitalisering apotheken in staat om nog meer voor mensen te betekenen. “Sterker nog, de waardering voor de apotheek groeit omdat mensen sneller en makkelijker geholpen worden. Maar uiteindelijk blijft de apotheek een plek waar je terecht kunt voor advies, een luisterend oor en persoonlijke zorg. Die combinatie van digitaal en fysiek, dát is de apotheek van nu en van de toekomst.”
Laurinha (45) uit Groningen heeft long covid. Haar medicijnen regelt ze via de Service Apotheek-app. “Door mijn aandoening vergeet ik veel. De app helpt me om overzicht te houden en niets mis te lopen.

Leven met long covid
“Voorheen werkte ik als werkcoach bij de gemeente, maar in 2022 kreeg ik corona. Inmiddels heb ik long covid en ben ik volledig afgekeurd. Ik kan niet lang lezen of informatie verwerken, maar fysiek gaat het goed. Daarom focus ik extra op gezond leven, zoals goede voeding en beweging. In een Facebookgroep wissel ik ervaringen uit met lotgenoten.”
De apotheker als medicijnexpert
“Mijn apotheker neemt echt de tijd om mee te denken. Zo schreef mijn huisarts een medicijn voor in een dosering van 20 mg, terwijl ik eigenlijk maar 15 mg nodig had. In de apotheek adviseerden ze mij om een pillensnijder te gebruiken. Een simpele, maar effectieve oplossing die precies bij mijn behoefte past.”
Alles geregeld via de app
“Ik gebruik de app vooral voor herhaalrecepten: allergiemedicijnen, maagzuurremmers en antidepressiva. Juist voor mensen met long covid is de app ideaal. Ik hoef niet in mijn medicijnkast te graven voor overzicht, maar check gewoon de app. Daar zie ik precies wat ik nog heb en bestel ik meteen. Daarna kies ik hoe ik het wil ontvangen: bij de balie of uit de kluis. Meestal kies ik de kluis, lekker makkelijk.”
“Ik hoef niet in mijn medicijnkast te graven voor overzicht.”
Meedenken
“Nieuwe medicijnen haal ik wél binnen op. Dan vraagt de apotheek altijd wat de huisarts heeft uitgelegd en of ik goed weet hoe ik het moet gebruiken. En laatst werd ik gebeld over mijn hormoonzalf, die ik al smeer sinds mijn vroege jeugd. ‘Wist je dat daar ook een vette crème bij hoort?’, vroeg de apotheker. Geen enkele andere apotheker wees me daar eerder op.”
Meer aandacht
“De apotheek is veranderd door online zorg. Waar het vroeger vooral draaide om medicijnen verstrekken, ervaar ik nu veel meer rust. Dat komt denk ik door de nieuwe zorgopties, zoals de app en de afhaalkluis. Minder wachtrijen betekent meer aandacht voor de mensen die wél binnenkomen. Ik vind de rust in de apotheek een verademing.”
Lieke (20) studeert geneeskunde in Groningen en gebruikt de Service Apotheek-app 2 keer per maand. “De app is snel, overzichtelijk en zonder gedoe, precies zoals ik het wil.”.

Allergie en astma
“Al sinds mijn jeugd heb ik last van hooikoorts, huisstofmijtallergie en astma die vooral in de winter opspeelt. Dat merk ik bijvoorbeeld als ik fiets en ineens kortademig word. Voor mijn allergieën gebruik ik neusspray met steroïden en soms antihistaminetabletten. Mijn astma houd ik onder controle met een puffer.”
Digitale zorg
“Toen ik me inschreef bij de apotheek, lieten ze de app meteen zien. Sindsdien wil ik niet meer anders. Als je belt, sta je vaak lang in de wacht, maar met de app is het in een minuut geregeld. Ik gebruik hem vooral om herhaalrecepten te bestellen. Eén keer had ik een vraag over mijn spiraaltje en kreeg ik binnen 24 uur antwoord. Dat is superfijn en hoe zorg hoort te zijn. Bij de huisarts is het toch vaak lastiger om iemand te spreken.”
Handig overzicht
“Toen ik me inschreef bij de apotheek, lieten ze de app meteen zien. Sindsdien wil ik niet meer anders. Als je belt, sta je vaak lang in de wacht, maar met de app is het in een minuut geregeld. Ik gebruik hem vooral om herhaalrecepten te bestellen. Eén keer had ik een vraag over mijn spiraaltje en kreeg ik binnen 24 uur antwoord. Dat is superfijn en hoe zorg hoort te zijn. Bij de huisarts is het toch vaak lastiger om iemand te spreken.”
“In de app krijg ik binnen 24 uur antwoord. Dat is hoe zorg hoort te zijn.”
Afhaalkluis
“Bijna al mijn medicijnen haal ik uit de afhaalkluis. Lekker snel en makkelijk. Ik houd geen rekening met openingstijden, kom langs wanneer het mij uitkomt, scan de code en ben weer weg.”
Nieuwsgierig
“Zo’n 90% van het contact met mijn Service Apotheek verloopt digitaal en dat vind ik fijn. Maar ik las in de app ook een tip over kans op schimmel bij gebruik van mijn puffer. Dat lijkt me enorm vervelend! Eigenlijk zou ik dan toch eens moeten binnenlopen bij mijn apotheek om te horen hoe ik dat kan voorkomen. Daar had ik daarvoor niet aan gedacht, eerlijk gezegd.”